ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΚΥΛΩΝ ΑΜΥΝΑΣ.

Η ΜΑLTEZ PARADISE είναι μία νόμιμη επιχείρηση εκπαίδευσης σκύλων και στεγάζεται σ ένα χώρο 2000τμ στον Ασπρόπυργο Αττικής. Υπερκαλύπτει τις υγειονομικές διατάξεις και κανόνες ασφαλείας της χώρας μας και της Ε.Ε. Στόχος σε κάθε εκπαίδευση είναι πάντα το άριστο αποτέλεσμα και η μέγιστη δυνατή ασφάλεια για τον πελάτη μας.Δεν είναι οι σπουδές πάνω στη δουλειά μας που έχουμε κάνει. (Σχολή BOSS). Δεν είναι τα πολλά άρθρα σε περιοδικά που έχουμε γράψει. (Σκύλος & Γάτα - Άμυνα & Προστασία) κ.α . Δεν είναι οι παρουσίες μας στα μέσα ενημέρωσης (ΝΕΡΙΤ, ράδιο ALPHA 989). Δεν είναι οι πολλές πιστοποιήσεις που έχουμε σε θέματα ασφάλειας (ΕΚΕΠΕΕ & ΚΕΜΕΑ) Δεν είναι τα σεμινάρια με ανώτερους και ανώτατους αξιωματικούς της Ε.Α που έχουμε κάνει. Δεν είναι ότι η σχολή μας είναι αναγνωρισμένη από την FCI (Διεθνής κυνολογική ομοσπονδία). Δεν είναι η άδεια εκτροφής που διαθέτουμε από τον ΚΟΕ. (GR081/08) Είναι η αγάπη και το μεράκι για τη δουλειά μας που εγγυώνται το άριστο αποτέλεσμα στην εκπαίδευση του σκύλου σας. Και κάτι σημαντικό: ότι θα δείτε σε αυτό το blog υπάρχει και στη πραγματικότητα.....


Τετάρτη, 16 Μαρτίου 2011

ΠΑΡΑΣΙΤΑ ΣΕ ΣΚΥΛΟ ΚΑΙ ΓΑΤΑ - VETS

ΠΑΡΑΣΙΤΑ ΣΕ ΖΩΑ (ΕΝΔΟΠΑΡΑΣΙΤΑ-ΕΞΩΠΑΡΑΣΙΤΑ)
ΑΠΟΠΑΡΑΣΙΤΩΣΗ ΣΚΥΛΟΥ-ΓΑΤΑΣ
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ : ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ
                                    ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ
 ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΣΙΤΑ: Παράσιτα εννοούμε κάθε μικροοργανισμό που  διαβιεί στα εσωτερικά όργανα ζωικού είδους  και καταναλώνει τα θρεπτικά συστατικά αυτού. Η ύπαρξη πολλών παρασίτων σε κάποιο ζωϊκό οργανισμό καλείται "παρασιτώση" με επακόλουθο να προκαλούνται παθολογικές καταστάσεις όπως αδυναμία, αναιμία, κακή θρεπτική κατάσταση, κακή όψη τριχώματος, ενώ σε προχωρημένες και πιο ειδικές καταστάσεις και βέβαια ανάλογα με το όργανο που έχει προσβηθεί παρατηρείται ληθαργικότητα και συχνά επέρχεται ακόμα και ο θάνατος του ζώου.  Όταν το παράσιτο ζει στην εξωτερική επιφάνεια του ζώου(σκύλου-γάτας) λέγεται εξωπαράσιτο, ενώ αν ζει μέσα στο σώμα του λέγεται ενδοπαράσιτο. 
ΕΝΔΟΠΑΡΑΣΙΤΑ. Τα ενδοπαράσιτα του σκύλου και της γάτας είναι πάρα πολλά και ανήκουν σε διαφορετικά είδη. Πολλά από αυτά έχουν τη μορφή σκουληκιών και ζουν κυρίως μέσα στο έντερο, γι αυτό ονομάζονται εντερικά παράσιτα. Κάποια ενδοπαράσιτα, όπως το νηματέλμινθο, μπορεί να γίνει επικίνδυνο για τους ανθρώπους, ενώ κάποια είδη ταινίας μπορεί να μεταδοθούν στον άνθρωπο. Αν η συγκέντρωση των παρασίτων είναι μεγάλη μπορεί να προκληθούν διάφορα συμπτώματα με κύριο τη διάρροια. Επίσης ο εχινόκοκκος είναι ένα από τα εντερικά παράσιτα, που μπορεί να μεταδοθεί και στον άνθρωπο. Ο κύριος τρόπος μετάδοσης είναι όταν τρώμε άπλυτα λαχανικά και χόρτα που έχουν μολυνθεί από κόπρανα μολυσμένου σκύλου, ο οποίος έχει προηγουμένως καταναλώσει ωμά εντόσθια ζώου. Ο εχινόκοκκος είναι νόσημα που εμφανίζεται σε επαρχειακές περιοχές.  Συμπέρασμα: Τα ζώα και κυρίως αυτά που ζουν μέσα στο σπίτι πρέπει να είναι μόνιμα καθαρά από ενδοπαράσιτα για την ασφαλή μας συμβίωση.
ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΏΠΙΣΗ ΕΝΔΟΠΑΡΑΣΙΤΩΝ. Στις ενδοπαρασιτώσεις πρέπει να δίνουμε στο σκύλο και στη γάτα αντιπαρασιτική αγωγή σε τακτικά χρονικά διαστήματα, η οποία είναι ανάλογη του είδους του ζώου, της ηλικίας και ασφαλώς του περιβάλλοντος διαβίωσης του ζώου. Υπάρχει μεγάλη ποικιλία αντιπαρασιτικών φαρμάκων σε μορφή ενέσεων, πόσιμων υγρών και χαπιών. Τα αντιπαρασιτικά φάρμακα πρέπει να χορηγούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα σύμφωνα με τις οδηγίες του κτηνίατρου. Συγκεκριμένα για τα κουτάβια η αποπαρασίτωση πρέπει να είναι πιο προσεκτική και πιο υπεύθυνη. Στα μικρής ηλικίας ζώα η αποπαρασιτική θεραπευτική αγωγή αρχίζει από τις 20 ήμέρες της ζωής τους, επαναλαμβανόμενη κάθε 10 ημέρες μέχρι να συμπληρώσουν τους 2 πρώτους μήνες της ζωής τους. Να θυμάστε ότι ο απαρασιτισμός των ζώων πρέπει να γίνεται για όλη τη διάρκεια της ζωής τους. 
 ΕΞΩΠΑΡΑΣΙΤΑ. Ανεξάρτητα το πόσο καθαρό και υγιές είναι το τρίχωμα του ζώου σας η ύπαρξη παρασίτων είναι μάλλον μια κατάτάσταση συνηθισμένη. Τα πιο κοινά εξωπαράσιτα του σκύλου και της γάτας  είναι ψύλλοι και τσιμπούρια, ενώ πιο σπάνια είναι  ψώρα, ψείρα, κρεατόμυγα, νηματέλμιθες. Στη χώρα μας όλα τα εξωπαράσιτα βρίσκονται σε αφθονία, και έτσι είναι πραγματικά πολύ εύκολο να βρεθούν και στο ζώο  μας, το οποίο μπορεί και να μην το βγάζετε ούτε κάν μία βόλτα. Αρκεί όμως μία ή δύο γλάστρες για να γεμίσει το ζωάκι σας με τους αντιπαθείς αυτούς μικροοργανισμούς. Μια βόλτα όμως σε κάποιο χώρο με χώματα και χόρτα χωρίς την κατάλληλη προφύλαξη, είναι αυτό που λέμε, η απόλυτη χαρά του παράσιτου! Τα παράσιτα αυτά είναι σαφώς περισσότερα τους ανοιξιάτικους και καλοκαιρινούς μήνες του χρόνου, αλλά υπάρχουν και όλους τους υπόλοιπους. Γενικά η μεγάλες θερμοκρασίες ευνοούν τον ανεξέλενκτο πολλαπλασιασμό τους. Εκτός από την προφανή ενόχληση που προκαλούν στο σκύλο, και στη γάτα, μπορεί να δημιουργήσουν και μια σειρά με επιπρόσθετα και ανεπιθύμητα προβλήματα, όπως η μετάδοση της ερλιχίωσης (γίνεται από τσιμπούρια και εάν δεν γίνει έγκαιρα αντιληπτή, είναι θανατηφόρα). Επίσης αλλεργικές δερματίτιδες.
ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΕΞΩΠΑΡΑΣΙΤΩΝ. Η προστασία του σκύλου και της γάτας μας από τα εξωπαράσιτα, θεωρείται μια από τις βασικές και πρωταρχικές φροντίδες, λόγω των πολλαπλών προβλημάτων που συνήθως προκαλούνται από την  παρουσία τους. Υπάρχουν πολλά φάρμακα για το σκοπό αυτό, που είναι σε διάφορες μορφές. Ειδικές αντιπαρασιτικές αμπούλες, αντιπαρασιτικά spray, αντιπαρασιτικά περιλαιμα, ειδικά σαμπουάν, αντιπαρασιτικές σκόνες  κλπ. Τα καλύτερα είναι αυτά που έχουν μικρή διάρκεια δράσης πάνω στο ζώο, και έτσι τον προστατεύουν καλύτερα διότι τα αλλάζουμε συχνότερα και βεβαίως δεν είναι τόσο τοξικά. Να  προτιμάτε να χρησιμοποιείτε τέτοια προϊόντα ανά τακτικά χρονικά διαστήματα για να μη βρίσκετε ποτέ παράσιτα ούτε πάνω στο σκύλο σας, ούτε πάνω στη γάτα σας. Ασφαλώς υπάρχουν όλα τα αντιπαρασιτικά σκευάσματα και σε βιολογικά προϊόντα, τα οποία είναι μη τοξικά.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Τόσο τα ενδοπαράσιτα (ταινίες, νηματέλμινθες), όσο και τα εξωπαράσιτα (ψύλλοι, τσιμπούρια...) είναι επικίνδυνα για τον άνθρωπο. Αυτό το τονίζουμε διότι η κτηνιατρική φροντίδα είναι απαραίτητη για την υγιή και ασφαλή συμβίωση ανθρώπου-κατοικιδίου.


ΠΗΓΗ: Vets.gr